Άμεση αποστολή σε όλη την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση

1001 ΓΕΥΣΕΙΣ

Μπραζίλ νατ: Ένας θησαυρός από τη Βραζιλία

Το brazil nut (μπραζίλ νατ) είναι ένας καρπός που εξάπτει τη φαντασία μας και μεγαλώνει στη Νότια Αμερική, στον αχανή Αμαζόνιο, περικυκλωμένος από το Περού, τη Βολιβία και την Κολομβία, κοντά στις Άνδεις.

 

Η ιστορία πίσω από αυτό το δέντρο είναι σχεδόν μυθιστορηματική. Αγγίζει τα 60 μέτρα και ο κορμός του έχει διάμετρο περί τα 2 μέτρα. Ζει κάτι παραπάνω από 650 χρόνια και κάθε ένα δέντρο παράγει κατά μέσο όρο 30-40 κιλά brazil nuts. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Αμαζονίου, το δάσος αυτό αριθμεί περίπου 9.000.000 δέντρα. Τα βρίσκει κανείς διάσπαρτα σε ομάδες, τόσο πάνω σε βουνά όσο και σε περιοχές με νερό.

Πώς γίνεται η καλλιέργεια;

Πολλές προσπάθειες έγιναν για καλλιέργεια αυτού του δέντρου, πλην όμως όλες απέτυχαν. Το μάζεμα των brazil nuts (μπραζίλ νατς) γίνεται από τους ντόπιους πληθυσμούς και αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα για την επιβίωση τους. Τα πελώρια αυτά δέντρα ανθίζουν την αρχή της φθινοπωρινής περιόδου και μόνο για μία μέρα. Το πρωί βλέπει κανείς το μπουμπούκι και όταν πέσει το σκοτάδι, παίρνει μαζί του και το άνθος. Οι ντόπιοι, περιμένουν πως και πως την εποχή που θα μαζέψουν τους καρπούς.

 

Επειδή οι καρποί γίνονται στην άκρη των κλαδιών, είναι ανθρωπίνως αδύνατον να μαζευτούν με το χέρι. Μία λοιπόν λύση τους μένει. Να περιμένουν να πέσουν. Έτσι και κάνουν. Όταν τα brazil nuts (μπραζίλ νατς) ωριμάσουν, πέφτουν με τη βοήθεια μιας δυνατής βροχής ή του ανέμου. Τότε είναι η κατάλληλη στιγμή για το μάζεμά τους! Αν οι ντόπιοι πάνε πιο νωρίς, θα φύγουν με άδεια χέρια. Αν πάνε αργά, τότε πιθανότατα να μη βρούνε τους καρπούς που ευελπιστούν. Ο λόγος; Τα agouti (ένα μικρό ζώο που συναντάται στον Αμαζόνιο) θα τα έχουν θάψει για να τα ξεθάψουν πάλι μόλις πεινάσουν μετά από λίγο καιρό, συμβάλλοντας βέβαια με αυτόν τον τρόπο στη διαιώνιση των δέντρων.

 

Οι κίνδυνοι όμως δεν τελειώνουν εδώ. Οι ντόπιοι την περίοδο της συγκομιδής έρχονται αντιμέτωποι με άγρια ζώα, αρρώστιες, πλημμύρες και πνιγμούς. Η δουλειά τους είναι μία πραγματική περιπέτεια..

Διατροφικά οφέλη

Παρά την υψηλή τους περιεκτικότητα σε θερμίδες, η κατανάλωσή των brazil nuts (μπραζίλ νατς) συνδέεται με τη σωστή διατροφή, την καλή υγεία και την απώλεια βάρους. Αυτό είναι αποτέλεσμα των καλών λιπαρών που περιέχουν, καθώς και των βιταμινών Β, που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό. Συγκεκριμένα, μια μερίδα 28γρ (6 φιστίκια) έχει την εξής σύσταση:

 

  • Θερμίδες: 187
  • Πρωτεΐνη: 4,1 γραμμάρια
  • Λίπος: 19 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 3,3 γραμμάρια
  • Ίνες: 2,1 γραμμάρια
  • Σελήνιο: 988% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς (RDI)
  • Χαλκός: 55% του RDI
  • Μαγνήσιο: 33% του
  • Φώσφορος: 30% του RDI
  • Μαγγάνιο: 17% του RDI
  • Ψευδάργυρος: 10,5% του RDI
  • Θειαμίνη: 16% του RDI
  • Βιταμίνη Ε: 11% του RDI

 

Συγκριτικά με άλλους ξηρούς καρπούς τα brazil nuts (μπραζίλ νατς), περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες μαγνησίου, χαλκού και ψευδαργύρου ενώ εντυπωσιακή είναι η σύσταση του σε σελήνιο, καθώς καμιά άλλη τροφή δεν περιέχει αυτή την ποσότητα. Εξαιτίας αυτής της εξαιρετικής υψηλής τους περιεκτικότητας σε σελήνιο, αλλά και σε άλλες ουσίες παρουσιάζουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας.

 

Υγεία της Καρδιάς

Η περιεκτικότητα των brazil nuts (μπραζίλ νατς) σε μονοακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά τα καθιστά ένα τρόφιμο ιδιαίτερα ωφέλιμο για την καρδιά.

 

Θυρεοειδής

Το σελήνιο αποτελεί βασικό συστατικό για τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα καθώς τον προστατεύει από το οξειδωτικό στρες και συμμετέχει στη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών. Ρυθμίζει τον μεταβολισμό, διεγείρει την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που συνήθως προκαλούν σοβαρές παθήσεις όπως ο καρκίνος και η στεφανιαία νόσος.

 

Γνωσιακή Λειτουργία

Τα brazil nuts (μπραζίλ νατς) περιέχουν ελλαγικό οξύ, που μαζί με το σελήνιο προστατεύουν τον εγκέφαλο χάρη στην αντιοξειδωτική τους δράση, ενώ δρουν και κατά της κατάθλιψης ρυθμίζοντας τη λειτουργία του εγκεφάλου.

 

Τα brazil nuts (μπραζίλ νατς) αποτελούν ένα δώρο της φύσης για κάθε άνθρωπο μιας και εκτός από την ιδιαίτερη γεύση τους προσφέρουν ταυτόχρονα και πολλά θρεπτικά συστατικά, με κυριότερο το σελήνιο, σε τέτοια μάλιστα ποσότητα που μπορεί να αποτελέσουν φυσικό συμπλήρωμα. Καταναλώστε τα λοιπόν άφοβα και βάλτε τα στη διατροφή σας!

Top