Άμεση αποστολή σε όλη την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση

1001 ΓΕΥΣΕΙΣ

Ξηροί καρποί και πεπτική υγεία

Γνωρίζατε ότι η ανθρώπινη γαστρεντερική μικροχλωρίδα, γνωστή και ως χλωρίδα του εντέρου ή εντερική μικροχλωρίδα, περιλαμβάνει τον μεγαλύτερο πληθυσμό μικροοργανισμών του ανθρώπινου σώματος; Εκτός από την απορρόφηση ενέργειας από τις τροφές, τα μικρόβια του εντέρου είναι απαραίτητα για να βοηθήσουν τον άνθρωπο να λάβει τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία του.

Οι ξηροί καρποί είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον κόσμο και μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην πεπτική σας υγεία. Μπορείτε να τα καταναλώνετε ως σνακ, να τα χρησιμοποιείτε στη μαγειρική σας και εν γένει να τα εντάξετε στη διατροφή σας με πολλούς τρόπους. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση επαρκούς αριθμού ξηρών καρπών μπορεί να έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό:

● Βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου
● Ενίσχυση της ενέργειας
● Βελτίωση της πέψης

Μπορούν τα βακτήρια του εντέρου να βελτιώσουν την υγεία σας;

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν ακούν τη λέξη “βακτήρια” θεωρούν ότι είναι κάτι επιβλαβές και επικίνδυνο. Όμως, αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της υγείας μας, η ισορροπία του οποίου, αν διαταραχθεί, τότε όντως θα έχουμε πρόβλημα.

Όλο μας το σώμα περιέχει εκατομμύρια βακτήρια και μικροοργανισμούς που συμβιώνουν μαζί μας και μας βοηθούν στη βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού. Κυρίως, βοηθούν στην πέψη, την προστασία και στη διατήρηση της ομοιόστασης, ενώ παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη συνολική ευεξία μας.

Τα βακτήρια είναι μικροοργανισμοί που συμβάλλουν σε βασικές λειτουργίες του οργανισμού μας, όπως η πέψη. Σκεφτείτε πως μόνο στο πεπτικό μας σύστημα κατοικούν περίπου 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια, γνωστά ως η φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα του πεπτικού συστήματος.

Οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν το προσωπικό σας μικροβιακό ιστό είναι η ηλικία, η διατροφή, το περιβάλλον, τα γονίδια και οι φαρμακευτικές αγωγές, όπως είναι η λήψη αντιβιοτικών.

Η μικροχλωρίδα του εντέρου αναλαμβάνει πολλούς και διαφορετικούς ρόλους. Μεταβολίζει τα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές, τα συμπληρώματα ή τις αγωγές και χρησιμεύει ως προστατευτικός φραγμός έναντι των εντερικών λοιμώξεων ενώ ταυτόχρονα παράγει και βιταμίνη Κ, η οποία βοηθά στη δημιουργία πρωτεϊνών που πήζουν το αίμα. Δεδομένου ότι η μικροχλωρίδα του εντέρου είναι περίπλοκη και εξαιρετικά σημαντική για την υγεία, είναι πολύ σημαντικό να διατηρείται σε σταθερά επίπεδα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα γίνεται.

Ο ρόλος των ξηρών καρπών στη μικροχλωρίδα του εντέρου

Οι ξηροί καρποί περιέχουν φυτικές ίνες, ακόρεστα λιπαρά οξέα και πολυφαινόλες, ενώ χαρακτηρίζονται από τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Έχοντας αυτά τα βιοχημικά συστατικά, μπορούν να επηρεάσουν και να συμβάλλουν στη σύνθεση ενός υγιούς εντερικού μικροβιόκοσμου και κατ’ επέκταση στη συνολική υγεία του εντέρου.

Μελέτες που διεξήχθησαν με αμύγδαλα και φιστίκια έδειξαν αυξήσεις στην ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων που οδήγησαν σε αυξημένο βουτυρικό οξύ, ένα λιπαρό οξύ βραχείας αλυσίδας (SCFA), το οποίο θεωρείται ότι διατηρεί υγιή τα κύτταρα του παχέος εντέρου.

Πώς να διατηρήσετε μια υγιή σύνθεση μικροχλωρίδας του εντέρου

Τα βακτήρια είναι μικροοργανισμοί που δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνοι τους γι’ αυτό και κατοικούν σε ξενιστές, όπως για παράδειγμα η στομαχική ή εντερική κοιλότητα. Πρέπει λοιπόν να διατηρείται μια υγιής ισορροπία μεταξύ ξενιστή και μικροοργανισμών προκειμένου να διατηρηθεί καλύτερα ο εντερικός φραγμός και οι λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος και, κατά συνέπεια, να αποτραπεί η ανάπτυξη κάποιας ασθένειας.

Τα συστατικά των τροφίμων που λαμβάνουμε έχουν καθοριστικό αντίκτυπο στην πεπτική υγεία και μπορούν να επηρεάσουν τη σύνθεση της φυσιολογικής χλωρίδας του πεπτικού.

Δηλαδή, αφενός η υψηλή πρόσληψη ζωικών πρωτεϊνών, κορεσμένων λιπαρών, ζάχαρης και αλατιού θα μπορούσε να διεγείρει την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων, οδηγώντας σε πιθανές αλλοιώσεις του εντερικού φραγμού, αφετέρου η υπερκατανάλωση πολύπλοκων πολυσακχαριτών και φυτικών πρωτεϊνών θα μπορούσε να συσχετιστεί με αύξηση της ποσότητας των ωφέλιμων βακτηρίων, διεγείροντας την παραγωγή των λιπαρών οξέων SCFA.

Όπως καταλαβαίνετε, οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν έντονα τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου. Για να ενισχύσετε την πεπτική υγεία με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, οι ξηροί καρποί μπορούν να αποτελέσουν μια εύκολη, νόστιμη και άμεση λύση για να το πετύχετε.

Στις 1001 ΓΕΥΣΕΙΣ θα ανακαλύψετε μια μεγάλη ποικιλία από ξηρούς καρπούς, που θα σας βοηθήσουν τόσο στην καλή λειτουργία και στην ευεξία του οργανισμού σας, όσο και στη βελτίωση της πεπτικής σας υγείας.

 

Top