Άμεση αποστολή σε όλη την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση

1001 ΓΕΥΣΕΙΣ

Κινόα: Ένα πραγματικό superfood

Η κινόα (προφέρεται στα αγγλικά keen-wah) είναι ένας μικρός, αφράτος, βρώσιμος σπόρος η γεύση του οποίου πλησιάζει στα δημητριακά. Η κινόα έγινε γνωστή ευρέως μόλις τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας κυρίως της τεράστιας διατροφικής της αξίας αλλά και της απίθανης γεύσης που έχει.

Η γεύση της είναι γήινη και γεμάτη και οι τρόποι να την καταναλώσουμε άπειροι.

Η κινόα προέρχεται από τη Nότια Αμερική. Μάλιστα θεωρείτο από τις βασικές τροφές των Ίνκας, για την οποία πίστευαν ότι αύξανε τη δύναμη των πολεμιστών τους κατά τη διάρκεια της μάχης. Αν και υπάρχουν εκατοντάδες είδη της κινόα οι πιο γνωστές μορφές είναι η λευκή, η κόκκινη, και η μαύρη.

Η μαύρη κινόα έχει μία πιο γήινη γεύση και είναι ελαφρώς πιο γλυκιά από τις υπόλοιπες. Η κόκκινη κινόα από την άλλη έχει πιο γεμάτη γεύση, ελαφρώς πιο μαστιχωτή υφή και συνήθως επιλέγεται για να καταναλώθεί με κρύες σαλάτες, μιας και διατηρεί καλύτερα το σχήμα της κατά το βράσιμο. Τέλος τη λευκή μπορείτε να την επιλέξετε αν θέλετε ένα πιο αφράτο αποτέλεσμα.

Μία ακόμα διαφορά αφορά το χρόνο βρασίματος. Αν η λευκή κινόα θέλει 15-20 λεπτά βράσιμο, η κόκκινη απαιτεί 2-3 λεπτά παραπάνω και η μαύρη 5-6 λεπτά παραπάνω (πάντα συγκριτικά με τη λευκή κινόα).

Διατροφική αξία της κινόα

Η διατροφική αξία της κινόα είναι αδιαμφισβήτητα πολύ πλούσια και δε μεταβάλλεται ανά χρώμα. Παρέχει στον οργανισμό άφθονη πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο. Επίσης απορροφάται εύκολα από το στομάχι μας μιας και δεν περιέχει γλουτένη.

Γιατί κινόα;

Είναι καλή πηγή φυτικών ινών. Καλύτερη από το καστανό ρύζι και το καλαμπόκι. Οι φυτικές ίνες αποτελούν τροφή για τα «καλά» βακτήρια του οργανισμού μας, μάς κρατάνε χορτάτους για περισσότερη ώρα και αποτελούν ασπίδα ενάντια σε πολλές παθήσεις που μας απειλούν.

Είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης σε ποσοστό 16%! Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο από τα περισσότερα δημητριακά, όπως το κριθάρι και το ρύζι. Την ίδια στιγμή έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Η κινόα περιέχει σίδηρο. Ο σίδηρος, μεταξύ άλλων, μεταφέρει το οξυγόνο από το ένα κύτταρο στο άλλο και διατηρεί υγιή τα ερυθρά μας αιμοσφαίρια. Την ίδια στιγμή τονώνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου και συμμετέχει ενεργά στον μεταβολισμό.

Είναι καλή πηγή μαγνησίου. Το μαγνήσιο μάς προστατεύει από τις ημικρανίες και ταυτόχρονα συμβάλλει στη διατήρηση την υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Η κινόα είναι ένα σούπερ δημητριακό, χωρίς γλουτένη, και πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη. Μπορεί να αντικαταστήσει το ρύζι, το κους-κους, το φαγόπυρο και το πλιγούρι.  Μπορείτε ακόμα να τη βάλετε και σε smoothies!

Η κινόα είναι κατάλληλη για πολλά είδη δίαιτας:

Ένα από τα μεγαλύτερα προτερήματα της κινόα είναι ότι αποτελεί μία τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη. Θα μπορούσε λοιπόν να αποτελέσει τη βάση της διατροφής των vegans και vegetarians, οι οποίοι δεν προσλαμβάνουν πρωτεΐνη από ψάρι, κρέας, κοτόπουλο ή γαλακτοκομικά. Επίσης δεν περιέχει γλουτένη!

Πώς να μαγειρέψετε την τέλεια κινόα:

Χρησιμοποιήστε διπλάσια ποσότητα νερού σε σχέση με την κινόα. Βράστε τη με ανοιχτό καπάκι μέχρι η κινόα να απορροφήσει όλο το νερό. Η χρονική διάρκεια του βρασμού εξαρτάται από την ποσότητα που θα βράσετε. Μία μικρότερη ποσότητα θα χρειαστεί περίπου 10 λεπτά να ετοιμαστεί, ενώ μία μεγαλύτερη ποσότητα κοντά στα 20 λεπτά.

Μόλις η κινόα απορροφήσει τα νερά, αφαιρέστε την κατσαρόλα από το μάτι, σκεπάστε με μία πετσέτα και αφήστε τη σκεπασμένη για 5 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο η κινόα θα «ανοίξει» και θα γίνει αφράτη και πεντανόστιμη. Ανακατέψτε με πιρούνι.

Μην ξεχάσετε πριν βράσετε την κινόα, να τη βάλετε σε ένα σουρωτήρι και να την πλύνετε κάτω από τρεχούμενο νερό, για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα. Έπειτα σουρώστε την κινόα καλά, προκειμένου να απομακρυνθούν τα περιττά νερά.

Η κινόα είναι ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά. Μπορεί να άργησε να βρει τη θέση της στις δυτικές κουζίνες, όμως από ότι φαίνεται ήρθε για να μείνει! Έχει κερδίσει τις εντυπώσεις όχι μόνο για την υπέροχη, γήινη γεύση της, αλλά και για τις εξαιρετικές θρεπτικές ουσίες που παρέχει στον οργανισμό μας!

Δοκιμάστε λοιπόν χωρίς ενοχές την κινόα μας και απολαύστε τη με πολλούς διαφορετικούς τρόπους!

Top