Άμεση αποστολή σε όλη την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση

1001 ΓΕΥΣΕΙΣ

Κανέλα: 7 λόγοι για να την προτιμήσετε

Το άρωμα της μας ταξιδεύει και η γεύση της μας μαγεύει. Ο λόγος για την κανέλα ένα από τα πιο διάσημα μπαχαρικά του κόσμου!

 

Η κανέλα είναι γνωστή από την μακρινή αρχαιότητα. Ήταν τόσο ιδιαίτερα πολύτιμη μεταξύ των αρχαίων λαών που εθεωρείτο ως δώρο κατάλληλο για μονάρχες, ακόμη και για θεούς. Μάλιστα τον 17ο – 18ο αιώνα έγιναν πόλεμοι μεταξύ Γάλλων, Πορτογάλων και Ολλανδών, για το ποιος από αυτούς θα εξασφάλιζε τις αποικίες παραγωγής της για τη διακίνησή της.

 

Σήμερα χρησιμοποιείται κατά κόρον στη ζαχαροπλαστική, στα ζεστά ροφήματα, τον καφέ και σε άπειρες ακόμα παρασκευές. Ο συνδυασμός της, μάλιστα, με μέλι φημίζεται για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

 

Η κανέλα αποτελεί ένα μοναδικό καρύκευμα με σημαντικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και θεραπευτικές ιδιότητες.

 

Αντιοξειδωτική δράση

Η κανέλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών, του φαινολικού οξέος και των φλαβονοειδών. Τα αντιοξειδωτικά αυτά φαίνεται ότι μειώνουν τη διαδικασία γήρανσης και τις βλάβες που επιφέρουν οι ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό. Σε μια έρευνα μάλιστα που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε 26 διαφορετικά μπαχαρικά, η κανέλα κέρδισε την πρώτη θέση όσον αφορά την περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικά. Αποτελεί ένα πραγματικό superfood και είναι τόσο ισχυρή που χρησιμοποιείται και ως φυσικό «συντηρητικό»!

 

Μειώνει τον κίνδυνο της καρδιοπάθειας

Η κανέλα υποστηρίζει την καρδιακή λειτουργία και μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος. Έχει αποδειχθεί μάλιστα ότι σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, ένα γραμμάριο κανέλας την ημέρα έχει ευεργετικές ιδιότητες καθώς μειώνει τη χοληστερίνη, την LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια ενώ η HDL χοληστερόλη παραμένει σταθερή. Συν τοις άλλοις, βελτιώνει την κυκλοφορία και αυξάνει την επιδιόρθωση ιστών.

 

Μειώνει το σάκχαρο και έχει αντιδιαβητική δράση

Η κανέλα περιορίζει τη γλυκόζη μετά από κάθε γεύμα σε συνδυασμό με ένζυμα που βοηθούν στη χώνεψη, τα οποία με τη σειρά του μειώνουν τη διάσπαση των υδατανθράκων. Ουσιαστικά, η κανέλα λειτουργεί ως μιμητής της ινσουλίνης. Παρά το γεγονός ότι δρα πολύ πιο αργά από την ίδια την ινσουλίνη, βοηθά στη βελτιωμένη πρόσληψη γλυκόζης από τα κύτταρα. Γι’ αυτή την ιδιότητα, συστήνονται 120 mg την ημέρα, κάτι λιγότερο από ½ κουταλάκι του γλυκού, τα οποία μπορείτε να πασπαλίσετε στο ρόφημά σας, στη σάλτσα, στο κέικ, στα κουλουράκια σας.

 

Καταπολεμά τις φλεγμονές

Η φλεγμονή είναι η τοπική αντίδραση του οργανισμού που εκδηλώνεται μετά από ένα τραύμα ή μια ασθένεια ή σε ερεθισμό, βλάβη ή λοίμωξη (μικρόβια). Η κανέλα περιέχει κιναμωμικό οξύ που έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης της προστατεύει τον εγκέφαλο και έχει αποδειχθεί ότι ακόμα προστατεύει τους νευρώνες έναντι του οξειδωτικού στρες. Γενικά, η δράση της κανέλας απέναντι στις μολύνσεις του οργανισμού είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς τις καταπολεμά και επιδιορθώνει τον ιστό.

 

Έχει αντιβακτηριδιακή δράση

Η κανέλα έχει φυσικές αντιμικροβιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Η κινναμική αλδεϋδη, το βασικότερο συστατικό της κανέλας μπορεί να καταπολεμήσει διάφορα είδη μολύνσεων. Τα αιθέρια έλαιά της, μάλιστα, περιέχουν στοιχεία που τονώνουν το ανοσοποιητικό και καταπολεμούν παθογόνους οργανισμούς, όπως βακτήρια και ιούς και μπορεί να θεραπεύσει λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Η κανέλα είναι ιδανική για να την προσθέσετε στη διατροφή σας, την εποχή των ιώσεων.

 

Βοηθά όσους έχουν ευαισθησία στην ινσουλίνη

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από τα β-κύτταρα του παγκρέατος και παίζει πρωτεύοντα ρόλο τόσο στον μεταβολισμό των υδατανθρακών (σακχάρων) όσο και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Η ινσουλίνη βοηθάει το σώμα να κρατάει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σταθερά, έτσι ώστε να αποφεύγονται επεισόδια υπεργλυκαιμίας ή υπογλυκαιμίας. Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που παρουσιάζουν ευαισθησία στην ινσουλίνη. Η κανέλα μπορεί να μειώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη επιτρέποντας στην ορμόνη να κάνει τη δουλειά της και να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου.

 

Η κανέλα ίσως βοηθάει στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες

Ο όρος «νευροεκφυλιστικές ασθένειες» είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει μία σειρά από παθήσεις, οι οποίες προσβάλλουν τους νευρώνες του ανθρώπινου εγκεφάλου. Μερικά παραδείγματα νευροεκφυλιστικών ασθενειών είναι η νόσος Parkinson, η νόσος Alzheimer και η νόσος Huntington. Στην κανέλα υπάρχουν δύο στοιχεία που εμποδίζουν την ανάπτυξη της πρωτεΐνης Τ που ευθύνεται για το Alzheimer. Σε έρευνα που έγινε σε ζώα με Parkinson, η κανέλα, βοήθησε στην προστασία νευρώνων και στη λειτουργία της κίνησης.

 

Η κανέλα είναι ένα από τα αγαπημένα μπαχαρικά που μπορείτε να βάλετε στην καθημερινή σας διατροφή όχι μόνο για το μοναδικό άρωμα της αλλά και για τις τόσες θεραπευτικές της ιδιότητες.

Top