Άμεση αποστολή σε όλη την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση

1001 ΓΕΥΣΕΙΣ

Ταχίνι: Η υπερτροφή της νηστείας

Το ταχίνι είναι ένα φυσικό προϊόν το οποίο αποτελείται από 100% αλεσμένο σουσάμι που ψήνεται είτε αποφλοιωμένο είτε με το φλοιό του (ολικής άλεσης) και έπειτα αλέθεται. Πρόκειται για ένα τρόφιμο με ιδιαίτερη και πλούσια γεύση, που είναι ταυτόχρονα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που επιδρούν ευεργετικά στον οργανισμό.

Μπορεί το ταχίνι να ανήκει στην κατηγορία του λίπους, μαζί με το βούτυρο και το λάδι ωστόσο παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερα πλεονεκτήματα σε σχέση με τα υπόλοιπα τρόφιμα της κατηγορίας του. Μάλιστα εξαιτίας των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών του, έχει χαρακτηριστεί και ως υπερτροφή!

Τι κερδίζουμε με 1 κουταλιά της σούπας (15γρ.) ταχίνι;

 

Σχετικά με τα μακροθρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά) το ταχίνι είναι φτωχό σε υδατάνθρακες αλλά είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα, τα οποία στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι μονοακόρεστα και πολυακόρεστα και ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον οργανισμό.

 

Μην ξεχνάτε ότι η πρόσληψη των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων θεωρείται απαραίτητη για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς αυτός δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του. Η συγκέντρωση των κακών λιπαρών, τα οποία είναι επιβαρυντικά για το καρδιαγγειακό σύστημα, στο ταχίνι είναι πολύ μικρή ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη!

 

Το ταχίνι περιέχει πρωτεΐνες καλής βιολογικής αξίας, μιας και είναι πλούσιο σε αμινοξέα, τα οποία αποτελούν βασικά δομικά συστατικά τους! Πιο συγκεκριμένα:

 

  •  Ενέργεια: 89kcal
  •  Πρωτεΐνη: 2,6g
  •  Υδατάνθρακες: 3,2g
  •  Ολικά λιπαρά: 7,9g
  •  Κορεσμένα λιπαρά οξέα: 1,1g
  •  Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα: 3g
  •  Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: 3,5g
  •  Χοληστερόλη: –
  • Φυτικές ίνες: 0,7

 

Σχετικά με τα μικροθρεπτικά συστατικά (δηλαδή βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία), το ταχίνι είναι εξαιρετική πηγή χαλκού και καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου, φωσφόρου, ψευδαργύρου και φυτικών ινών. Πιο συγκεκριμένα:

 

Ιχνοστοιχεία

  • Ασβέστιο: 21mg
  • Σίδηρος: 0,7mg
  • Μαγνήσιο: 14 mg
  • Φώσφορος: 118mg
  • Κάλιο: 69mg
  • Νάτριο: 5mg
  • Ψευδάργυρος: 0,7mg
  • Χαλκός: 0,24mg
  • Σελήνιο: 5,2μg

 

Βιταμίνες

 

  • Θειαμίνη (Β1): 0,24mg
  • Ριβοφλαβίνη (Β2): 0,018mg
  • Νιασίνη (Β3): 0,85mg
  • Φυλλικό οξύ: 15μg
  • Βιταμίνη Β6: 0,022mg

Η κατανάλωση ταχινιού στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να συμβάλλει στην πρόσληψη πρωτεϊνών, βιταμινών του συμπλέγματος Β, ασβεστίου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, φωσφόρου και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Το ταχίνι είναι πλούσιο σε λιγνάνες, μία κατηγορία αντιοξειδωτικών που πολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο αίμα. Η υψηλή συγκέντρωση ελεύθερων ριζών στο αίμα μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ασθενειών, όπως διαβήτη και καρκίνο.

 

Μειώνει τη χοληστερίνη

Μελέτη του 2014 από πανεπιστήμια του Ιράν έδειξε ότι η κατανάλωση 3 κουταλιών της σούπας ταχίνι για 50 συμμετέχοντες, οδήγησε σε σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά χοληστερίνης.

 

Μειώνει τα τριγλυκερίδια

Στην έρευνα του 2013 στο Ιράν (από το National Nutrition and Food Technology Research Institute) συμμετείχαν 41 άτομα. Η έρευνα διήρκησε 1,5 μήνα και στο τέλος της οι συμμετέχοντες εμφάνισαν αρκετά χαμηλότερα ποσοστά τριγλυκεριδίων στο αίμα τους.

 

Συμβάλλει στην υγεία των οστών

Τόσο το μαγγάνιο, όσο και ο φώσφορος παίζουν σημαντικό ρόλο για την υγεία των οστών.

 

Το ταχίνι είναι ένα τρόφιμο που είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο, αλλά πιο αγαπητό στις χώρες της Μέσης Ανατολής! Στη χώρα μας καταναλώνεται όλο τον χρόνο, αλλά η κατανάλωσή του αυξάνεται αισθητά κατά τις περιόδους νηστείας. Μάλιστα, όταν οι πρωτεΐνες που περιέχει το ταχίνι συνδυαστούν με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη (ξηροί καρποί, όσπρια) τότε γίνονται υψηλής βιολογικής αξίας και η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι σαν ζωική πρωτεΐνη, γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιόδους νηστείας, κατά τις οποίες απέχουμε από το κρέας.

 

Πώς να καταναλώσετε το ταχίνι την περίοδο νηστείας;

 

  • Με μέλι πάνω στη φρυγανιά σας.
  • Για να φτιάξετε το σπιτικό σας hummus. Και στην περίπτωση του hummus, ο συνδυασμός του οσπρίου με το ταχίνι μάς δίνει μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή σαν να καταναλώνουμε ζωική πρωτεΐνη!
  • Σε μπάρες δημητριακών και energy balls.
  • Ως sauce στις σαλάτες σας.
  • Γεμίστε με ταχίνι βασιλικούς χουρμάδες, αφού πρώτα αφαιρέσετε το κουκούτσι, προσθέστε στη γέμιση ψιλοκομμένο αμύγδαλο, και θα έχετε έτοιμο το πιο υγιεινό σνακ!

 

Το ταχίνι μπορεί να καταναλωθεί ως αλοιφή, σε ταχινόσουπες, σε σαλάτες, στην παρασκευή πολλών πιάτων και γλυκών αντί άλλων ελαίων.

Top