Άμεση αποστολή σε όλη την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση

1001 ΓΕΥΣΕΙΣ

Είναι οι ξηροί καρποί φρούτα;

Οι ξηροί καρποί αποτελούν ένα υγιεινό σνακ, το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλή διατροφική  αξία και αδιαμφισβήτητα η κατανάλωση τους αποτελεί κομμάτι ενός υγιεινού και ισορροπημένου διαιτολογίου.

 

Ωστόσο, κάποιοι από εσάς μπορεί να αναρωτιέστε σε ποια κατηγορία τροφίμων ανήκουν. Στα φρούτα ή στα λαχανικά;

Η διαφορά μεταξύ φρούτων και λαχανικών

Για να καταλάβετε εάν οι ξηροί καρποί είναι λαχανικά ή φρούτα, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις διαφορές μεταξύ αυτών των δύο ομάδων τροφίμων.

 

Η βοτανική άποψη: Ένα φρούτο είναι μια δομή που φέρει σπόρους και που αναπτύσσεται από την ωοθήκη των ανθών του φυτού, ενώ τα λαχανικά είναι όλα τα υπόλοιπα μέρη του φυτού, όπως οι ρίζες, τα φύλλα και τα στελέχη.

 

Η γαστρονομική άποψη: Πολλά τρόφιμα που είναι φρούτα (από βοτανικής άποψης), τα οποία όμως είναι αλμυρά και όχι γλυκά, συνήθως θεωρούνται ως λαχανικά από τους σεφ. Παραδείγματα τέτοιων βοτανικών φρούτων είναι οι μελιτζάνες, οι πιπεριές και οι ντομάτες.

Τελικά οι ξηροί καρποί είναι φρούτα ή λαχανικά;

Από βοτανικής άποψης οι ξηροί καρποί ανήκουν στην κατηγορία των φρούτων που έχουν έναν βρώσιμο σπόρο με σκληρό, μη βρώσιμο εξωτερικό κέλυφος.

 

Ωστόσο, πολλά από τα τρόφιμα που οι άνθρωποι θεωρούν ξηρούς καρπούς είναι πραγματικά οι σπόροι των δρυπών, φρούτα των οποίων η σάρκα περιβάλλει ένα μόνο κέλυφος με έναν σπόρο μέσα. Για παράδειγμα, τα αμύγδαλα, τα κάσιους, τα brazil nuts, τα καρύδια, τα πεκάν, τα macadamia, τα φιστίκια κ.α.

 

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι τα φιστίκια, ένας από τους πιο δημοφιλής ξηρούς καρπούς στον κόσμο, είναι τεχνικά ένα όσπριο και επομένως από βοτανική άποψη ένα λαχανικό. Ωστόσο, το προφίλ και τα χαρακτηριστικά των θρεπτικών συστατικών των φυστικιών είναι πιο κοντά σε αυτό των ξηρών καρπών.

 

Από διατροφικής άποψης, η θρεπτική σύνθεση των περισσότερων ξηρών καρπών μοιάζει με αυτή των οσπρίων παρά των φρούτων λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες.

 

Απο γαστρονομική άποψη, ο όρος «ξηροί καρποί» χρησιμοποιείται πιο εύκολα και συμβαδίζει με αυτό που οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι ξηροί καρποί δηλαδή μεγάλοι, λιπαροί πυρήνες που βρίσκονται μέσα σε ένα κέλυφος.

Βάλτε τους ξηρούς καρπούς στη διατροφή σας

Αν και οι περισσότεροι ξηροί καρποί θεωρούνται από βοτανικής άποψης σπόροι, εξακολουθούν να είναι πολύ υγιείς.

 

Οι ξηροί καρποί είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών πρωτεϊνών, λίπους, φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και βασικών βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Ε, του μαγνησίου, του χαλκού και του σεληνίου.

 

Μια διατροφή πλούσια σε ξηρούς καρπούς μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη παραγόντων κινδύνου υγείας, όπως η φλεγμονή, για ορισμένες χρόνιες παθήσεις, στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα καθώς και στην πέψη.

 

Οι τρέχουσες διατροφικές οδηγίες αντιμετωπίζουν τους ξηρούς καρπούς περισσότερο ως πηγή πρωτεΐνης παρά ως φρούτα ή λαχανικά λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες.

 

Ωστόσο, καθώς οι ξηροί καρποί είναι επίσης πλούσιοι σε θερμίδες, 14 γραμμάρια ξηρών καρπών ή σπόρων θεωρείται ισοδύναμο με 28 γραμμάρια άλλων πηγών πρωτεϊνών, μπορείτε να τους καταναλώνετε σε μικρές μερίδες και στη θέση άλλων τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες.

 

Νόστιμοι, υγιεινοί και άκρως θρεπτικοί, οι ξηροί καρποί αποτελούν έναν πραγματικό διατροφικό θησαυρό!

Top